curion

Urinezakken

Wat is een urinezak?

Een urinezak is een opvangzak die voorzien is van een toevoerslang en meestal ook een aftapkraantje heeft om de urine af te laten lopen.

Wanneer wordt een urinezak gebruikt?

Een urinezak wordt gebruikt om urine op te vangen wanneer er een verblijfskatheter is ingebracht, wanneer een externe katheter gebruikt wordt en soms om urine op te vangen wanneer men zichzelf katheteriseert met een afnamekatheter.

Welke soorten urinezakken zijn er?

Voor gebruik overdag zijn er urinebeenzakken met een inhoud van 500, 750 ml en 1500 ml. Voor nachtelijk gebruik zijn er urinebedzakken met een inhoud van 2000 ml. Als u bedlegerig bent, kunt u het beste overdag en 's nachts gebruikmaken van urinebedzakken.

Bestaan er urinebeenzakken met een langere of kortere toevoerslang?

Ja, Curion urinebeenzakken zijn leverbaar met verschillende slanglengtes. Het is belangrijk de juiste slanglengte te kiezen voor een probleemloos gebruik van de urinezak. Door een te korte toevoerslang kan er aan de verblijfskatheter getrokken worden, dit is pijnlijk en kan irritatie geven. Een te lange toevoerslang geeft risico op afknikken. De groene Curion urinebeenzakken zijn leverbaar met de volgende slanglengtes: - 10 cm: voor gebruik op het bovenbeen (de schuine inlaat voorkomt knikken van de slang) - 45 cm: voor gebruik op de kuit - 60 cm: voor gebruik op de enkel De Curion Soft Careline urinebeenzakken zijn leverbaar met de volgende slanglengtes: - 10 cm: voor gebruik op het bovenbeen - variabele slanglengte (max. 50 cm, zelf afknippen op de gewenste lengte) De groene Curion urinebedzakken hebben een toevoerslang van 90 cm.

Bestaan er losse verlengslangen voor een urinezak?

Ja, u kunt een Curion verlengslang gebruiken om de toevoerslang van bijvoorbeeld uw urinebedzak te verlengen. De Curion verlengslang is 60 cm lang.

Zijn er urinezakken met een klein aftapkraantje?

De Curion CuriBag 80 urinezakken zijn voorzien van een discreet trekkraantje Het trekkraantje wordt met twee handen bediend.

Bestaat er een aftapkraantje dat met één hand te bedienen is?

De Curion CuriBag 20 urinezakken en de Curion Soft Careline urinebeenzakken zijn voorzien van een handig kruiskraantje dat u met één hand kunt bedienen.

Waarom kan ik een urinezak zonder aftapkraantje niet via de slang legen?

U kunt de urinezak niet legen via de toevoerslang, omdat deze is voorzien van een terugslagventiel. Dat ventiel voorkomt dat urine tijdens het gebruik terugloopt in de blaas. Zo wordt infectierisico vermeden. Om een urinezak zonder aftapkraantje te legen, dient u de urinezak op de scheurnaad te openen.

Waarom moet een urinezak altijd lager hangen dan de blaas?

Een urinezak moet altijd lager hangen dan de blaas voor een goede afvoer van de urine. Het gebruik van een verblijfskatheter geeft een verhoogde kans op blaasontsteking. In urine die te lang in de blaas blijft, kunnen bacteriën zich gaan vermeerderen. Het is daarom belangrijk dat alle urine snel afgevoerd wordt uit de blaas.

Waarmee bevestig ik een urinebeenzak op mijn been?

Een urinebeenzak kan met Curion beenbandjes op het been bevestigd worden. De beenbandjes zijn gemaakt van elastisch materiaal en kunnen met klittenband op de juiste maat gemaakt worden. Het is ook mogelijk gebruik te maken van de Curion Fixette of Curion Fixette Plus urinebeenzakhouder, De Curion Fixette beenzakhouders zijn verkrijgbaar in verschillende maten.

Moet ik mijn urinebeenzak op het onderbeen of bovenbeen bevestigen?

Indien u mobiel bent (u kunt lopen), dan kunt u de urinebeenzak het beste op het bovenbeen bevestigen. Dit geeft u over het algemeen de meeste bewegingsvrijheid. Bent u rolstoelgebonden of brengt u de dag voornamelijk zittend door? Bevestig de urinebeenzak dan op het onderbeen (kuit of enkel). De urinezak moet altijd lager hangen dan de blaas om een goede afvoer van de urine te verkrijgen.

Waarmee bevestig ik mijn urinebedzak aan mijn bed?

U bevestigt uw urinebedzak met een Curion bedhanger aan de rand van uw bed. Als het niet mogelijk is de urinezak met een bedhanger aan de rand van het bed te bevestigen, dan kunt u gebruikmaken van de vloerstandaard.

Is het beter om een steriele urinezak te gebruiken?

Uw arts bepaalt of u wel of geen steriele urinezak nodig heeft. Alleen direct na bijvoorbeeld een blaasoperatie is het gebruikelijk een steriele urinezak toe te passen. Onder andere omstandigheden is dit meestal niet nodig.

Hoe vaak moet ik een urinezak verwisselen?

Hoe vaak u een urinezak verwisselt, hangt af van het type urinezak dat u gebruikt. Voor alle soorten urinezakken geldt: een urinezak die is afgekoppeld, mag om hygiënische redenen niet opnieuw aangekoppeld worden. Urinezakken die geschikt zijn voor maximaal 24-uurs gebruik zijn bijvoorbeeld Curion CuriBag 20 en Curion CuriBag 80 urinezakken. U kiest voor dit type urinezak wanneer u graag dagelijks een nieuwe urinezak gebruikt of wanneer de urine veel vlokken bevat. U koppelt 's ochtends een nieuwe urinebeenzak aan. 's Avonds koppelt u de urinebeenzak af en gooit u deze weg. U koppelt vervolgens een nieuwe urinebedzak aan voor de nacht. 's Ochtends koppelt u de urinebedzak weer af, waarna u deze weggooit. Urinezakken geschikt voor meerdaags gebruik zijn de Curion Soft Careline urinebeenzakken. Dit type urinezak heeft een aftapkraantje dat doorgekoppeld kan worden naar een urinebedzak. U houdt dus 's nachts de beenzak aan met daarop aangesloten de urinebedzak. U moet er wel op letten dat u het aftapkraantje van de beenzak openzet, zodat de urine kan doorstromen naar de urinebedzak. Curion Soft Careline urinezakken kunnen maximaal gedurende vijf dagen worden gebruikt.

Welke urinezakken zijn geschikt voor meerdaags gebruik?

De Curion Soft Careline urinebeenzak is geschikt voor meerdaags gebruik (maximaal vijf dagen) De extra's van de Curion Soft Careline urinebeenzak zijn: - extra stevige folie - anatomisch gevormd - voorzien van een zachte, huidvriendelijke achterzijde voor extra draagcomfort - kruiskraan met mogelijkheid om door te koppelen naar een urinebedzak - variabele slanglengte, maximaal 50 cm (zelf op maat te knippen) - volumeaanduiding op de urinezak (indicatie van de inhoud)

Welke urinezakken zijn geschikt voor maximaal 24-uurs gebruik?

Curion CuriBag 20 en Curion CuriBag 80 urinezakken zijn geschikt voor eendaags gebruik. De voordelen van de CuriBag 20 en CuriBag 80 urinezakken: - elke dag een schone urinezak - discrete groene folie - volumeaanduiding op de zak (indicatie van de inhoud) - verkrijgbaar in verschillende slanglengtes - bij slanglengte van 10 cm een schuine inlaat om knikken van de slang te voorkomen - keuze voor kruiskraan of trekkraan

Bestaat er een urinebeenzak met een inhoud van 1500 ml?

Ja, de Curion Soft Careline urinebeenzak, bestelnummer 2052 heeft een inhoud van 1500 ml. Wanneer u overdag niet in de gelegenheid bent om uw urinebeenzak regelmatig te legen, kunt u een urinebeenzak met een inhoud van 1500 ml gebruiken.

Mag ik een urinezak die is afgekoppeld opnieuw aansluiten?

Ja, in de thuissitatie mag dit. 

Mag ik een gebruikte urinezak uitspoelen en opnieuw gebruiken?

Ja, in de thuissituatie mag een gebruikte urinezak uitgespoeld worden en opnieuw worden gebruikt. Belangrijk is dat er dan wel een meerdaagse urineopvangzak gebruikt wordt. 

Wat is een doorkoppelsysteem?

Sommige urinebeenzakken hebben een aftapkraantje met de mogelijkheid om er een urinebedzak aan te koppelen. Een doorkoppelsysteem is een aftapkraantje dat voorzien is van een stukje (siliconen)slang waar de urinebedzak aan gekoppeld kan worden. De Curion Soft Careline urinebeenzak is voorzien van een doorkoppelsysteem.

Wat is het verschil tussen Curion CuriBag 20 en Curion CuriBag 80 urinezakken?

Curion CuriBag 20 urinezakken zijn voorzien van een kruiskraan, terwijl de Curion CuriBag 80 urinezakken zijn voorzien van een trekkraan.

Passen de Curion urinezakken op mijn verblijfskatheter?

De connectors (aansluitdopjes aan de toevoerslang van de urinezak) van alle Curion-urinezakken passen op alle merken verblijfskatheters en externe katheters.

Mag een gebruikte urinezak in de vuilcontainer worden weggegooid?

Ja, u kunt een gebruikte urinezak in de vuilcontainer weggooien. Wij adviseren u om de urinezak eerst (in het toilet) te legen.

Worden Curion-urinezakken vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Alle Curion urinezakken worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Uiteraard moeten de urinezakken dan wel op recept zijn voorgeschreven.

Waar kan ik Curion urinezakken kopen?

U kunt Curion urinezakken bestellen bij: - apotheek - medisch speciaalzaak - medisch postorderbedrijf, zoals CombiCare: tel. 0800- 966.39.67 (gratis) Sommige zorgverzekeraars zullen u aangeven bij welke leverancier u de Curion urinezakken kunt bestellen.

Ik heb een vraag over urinezakken die hier niet beantwoord wordt. Kan ik iemand bellen of mailen?

U kunt gratis bellen met een verpleegkundige van de Curion Informatielijn op het nummer 0800-022.82.82. De informatielijn is bereikbaar op werkdagen van 09.00 uur tot 16.00 uur. U kunt ook mailen naar helpdesk@curion.nl.Realisatie: Cosly.com - arbeidsmediation