banner

Urineverlies bij mannen

Er zijn verschillende oorzaken voor urineverlies bij mannen. Hier geven we u nadere uitleg over hoe uw urinewegstelsel werkt.

De nieren zijn boonvormige organen. Deze liggen hoog achter de buikholte, naast de ruggengraat. De nieren filteren ons bloed in een continu proces. Zo verwerken zij ongeveer 180 liter per 24 uur. De afvalstoffen uit het bloed verlaten de nieren in de vorm van urine via de twee urineleiders die uitkomen in de blaas. Het gaat om 1-1,5 liter per 24 uur.

De blaas is een holle spier die de urine tijdelijk opslaat en vervolgens loost. Als uw blaas vol raakt, voelt u eerst een lichte aandrang tot plassen. Dit gevoel verdwijnt na korte tijd zodat u de tijd hebt een toilet te zoeken. Intussen blijft de blaas zich verder vullen. Het gevoel dat u moet plassen komt dan ook na een tijdje terug. Het wordt steeds moeilijker te onderdrukken en uiteindelijk móet u gewoon plassen. Een volle blaas bevat gemiddeld 400 ml urine.

Onderin de blaas zit de blaashals, daarin de binnenste sluitspier die de blaas dichthoudt. De blaashals gaat over in de urinebuis. Deze voert de urine naar buiten af. De urinebuis is ongeveer vier centimeter lang en loopt door de zogenaamde bekkenbodemspier. Daar waar de plasbuis door uw bekkenbodem heen gaat, zit de buitenste sluitspier. Bij het plassen ontspannen de bekkenbodemspieren en de binnenste sluitspier, en vervolgens trekt de blaas zich samen om de urine via de plasbuis naar buiten te duwen.

Vlak onder de blaas zit de prostaat, een klier die spermavocht produceert. Deze ligt rondom de urinebuis en is bij een jonge man ongeveer zo groot als een walnoot. Op latere leeftijd kan de prostaat groeien en daardoor de passage van urine belemmeren.

De wand van de blaas en de urinebuis bestaat uit verschillende lagen. Aan de binnenzijde zit een slijmvlieslaag, daarachter bevinden zich de spierbundels, zowel rondom als in de lengterichting.

De spiergroepen in de blaashals en in de urinebuis zorgen samen met de bekkenbodemspieren voor een waterdichte afsluiting van de blaas. Een stoornis in een van deze onderdelen veroorzaakt incontinentie.

curion
curion



Realisatie: Cosly.com - arbeidsmediation