banner

Sets

Wat is een Curion blaaskatheterisatieset?

Een blaaskatheterisatieset is een set die alle hulpmiddelen bevat om een verblijfskatheter of afnamekatheter in te brengen. Let op: er zit geen (verblijfs)katheter in een blaaskatheterisatieset.

Waarom zijn er verschillende sets?

Een verblijfskatheter inbrengen vereist andere materialen dan een eenmalige afnamekatheter inbrengen. Een set voor het inbrengen van een verblijfskatheter bevat bijvoorbeeld altijd: - een leeg spuitje om de ballon van de eventueel te verwijderen verblijfskatheter te legen; - een spuitje gevuld met aquadest met glycerine om de ballon van de nieuw ingebrachte katheter mee te vullen; - een spuit Instillagel glijmiddel (soms een sachet glijmiddel in plaats van Instillagel). Alle soorten sets bevatten verder ook: - latexvrije (steriele) handschoenen - wattendeppers - plastic bakje - kunststof nierbekken - steriel veld - gat/splitdoek (soms) - pincet (soms) Daarbij hangt de keuze voor een bepaalde set ook af van de persoonlijke voorkeur van degene die de katheter inbrengt.

Welke Curion blaaskatheterisatieset heb ik nodig?

Voor het inbrengen van een eenmalige afnamekatheter wordt een set gebruikt zonder vulspuit. Bijvoorbeeld de Curion blaaskatheterisatieset met bestelnummer 8970-1 en 8974-1. Inbrengen van een eenmalige afnamekatheter gebeurt vaak zonder het gebruik van een katheterisatieset, vooral als de afnamekatheter door uzelf wordt ingebracht. Indien een zorgverlener (arts, verpleegkundige) de afnamekatheter inbrengt, wordt meestal wel een katheterisatieset gebruikt. Voor het (laten) verwisselen en inbrengen van een verblijfskatheter gebruikt u een set die een lege spuit bevat om de ballon van de te verwijderen verblijfskatheter te legen, een met aquadest en glycerine gevulde spuit voor het vullen van de ballon en een spuit Instillagel glijmiddel. De meest gebruikte katheterisatieset in het Curion assortiment is de set met bestelnummer 8972. Welke set u gebruikt, is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Waarom zit er Instillagel glijmiddel in de Curion blaaskatheterisatiesets?

Het glijmiddel Instillagel heeft een desinfecterende werking (chloorhexidinedigluconaat) en een plaatselijk verdovend effect (lidocaine). Door de Instillagel vóór de katheterisatie met de spuit in de plasbuis in te brengen, wordt de wand van de plasbuis beschermd tegen beschadiging bij het inbrengen van de verblijfskatheter. Enkele minuten na het inspuiten van de Instillagel begint de verdovende werking en kan de verblijfskatheter veilig en pijnloos ingebracht worden. De verdovende werking houdt maximaal twee uur aan. Aanbrengen van Instillagel op de katheter zelf heeft geen nut want bij het inbrengen 'stroopt' het glijmiddel van de katheter af en is er ook geen verdovende werking.

Waarom zit er geen ontsmettingsmiddel in de blaaskatheterisatiesets?

In Nederland is reinigen van het genitale gebied met kraanwater uit een kraan die u eerst 30 seconden goed heeft laten doorlopen, voldoende hygiënisch (advies van de werkroep infectiepreventie, WIP, zie www.wip.nl). Er is geen toegevoegde waarde aan het reinigen van het genitale gebied met een ontsmettingsmiddel voorafgaande aan de katheterisatie. Indien u twijfelt over de kwaliteit van het kraanwater (bijvoorbeeld in het buitenland) gebruik dan flessenwater.

Waarom is er glycerine toegevoegd aan het aquadest?

De ballon van een 100% siliconen verblijfskatheter is iets poreus. Hierdoor kan de ballon na verloop van tijd leeglopen en de verblijfskatheter er spontaan uitglijden. De glycerine die toegevoegd is aan het aquadest legt een waterdicht laagje op de binnenwand van de ballon. Hierdoor kan deze niet meer leeglopen.

Bevatten de producten in de blaaskatheterisatiesets latex?

Nee, producten in de blaaskatheterisatiesets zijn volledig latexvrij.

Worden Curion blaaskatheterisatiesets vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Curion blaaskatheterisatiesets worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Uiteraard moeten de Curion blaaskatheterisatiesets wel op recept zijn voorgeschreven door uw huisarts of specialist.

Waar kan ik Curion blaaskatheterisatiesets kopen?

U kunt Curion blaaskatheterisatiesets bestellen bij: - apotheek - medisch speciaalzaak - medisch postorderbedrijf, zoals CombiCare: tel. 0800- 966.39.67 (gratis) Sommige zorgverzekeraars zullen u aangeven bij welke leverancier u de Curion blaaskatheterisatiesets kunt bestellen.

Ik heb een vraag over blaaskatheterisatiesets die hier niet beantwoord wordt. Kan ik iemand bellen of mailen?

U kunt gratis bellen met een verpleegkundige van de Curion Informatielijn op het nummer 0800-022.82.82. De informatielijn is bereikbaar op werkdagen van 09.00 uur tot 16.00 uur. U kunt ook mailen naar helpdesk@curion.nl.
Realisatie: Cosly.com - arbeidsmediation