banner

Ontlastingsincontinentie

Incare Fecesopvangzak

Irrigatieset Anaal voor darmspoeling

Wat is darmspoelen of irrigeren?

Darmspoelen, ook irrigeren genoemd, is een kunstmatige manier om het laatste stukje van de dikke darm (de endeldarm) en/of een deel van de dikke darm (het colon) te legen door een hoeveelheid lauw water (of een andere vloeistof) in de darm in te brengen. Door het water wordt er een reflex in de darm opgewekt die ervoor zorgt dat de darm zich samentrekt. Hierdoor verlaat de ontlasting samen met het ingebrachte vocht het lichaam via de anus (kringspier).

Wat kan een reden zijn om de darm te spoelen?

Bij ontlastingincontinentie voorkomt of vermindert darmspoelen ongewild verlies van ontlasting. Door het spoelen wordt de endeldarm en eventueel een deel van de dikke darm geleegd en is er gedurende een aantal uren weinig kans op ongewild ontlastingverlies. Darmspoelen wordt, indien er sprake is van ontlastingincontinentie, soms ook gecombineerd met het gebruik van de Curion Anaaltampon (Zie Vraag en antwoord ?Curion Anaaltampon? op deze site). Darmspoelen wordt ook toegepast bij verstopping (obstipatie). Darmspoelen gebeurt alleen op advies van een arts.

Wat heb ik nodig om de darm te kunnen spoelen?

Voor darmspoeling wordt een irrigatieset (darmspoelset) gebruikt. Medeco levert hiervoor de Irrigatieset Anaal met bestelnummer 8099.

Met welke vloeistof wordt de darm gespoeld?

Uw arts bepaalt met welke vloeistof er gespoeld wordt. Vaak wordt er lauw kraanwater gebruikt. Indien u twijfelt over de kwaliteit van het kraanwater (bijvoorbeeld in het buitenland) gebruik dan flessenwater.

Waarom moet het water of een andere spoelvloeistof lauw zijn?

Wanneer het water of de spoelvloeistof te koud is, kan dit de darm zodanig prikkelen dat u er onwel van wordt.

Welke producten zitten in de Irrigatieset Anaal?

De set bevat een compleet eenmalig spoelsysteem en een celstof onderlegger. Het spoelsysteem bestaat uit een zak die aan de bovenzijde gevuld kan worden met de gewenste vloeistof. Aan de onderzijde bevindt zich een geïntegreerde slang (150 cm lang) met aan het uiteinde een open punt en openingen aan de zijkant. Op het uiteinde van de slang is vaseline aangebracht zodat het inbrengen gemakkelijker gaat. Hoe diep de slang ingebracht mag worden, zal uw arts bepalen. Er zitten ophangopeningen in de irrigatiezak zodat de irrigatiezak opgehangen kan worden. Op de slang zit een klem waarmee het inlopen van de spoelvloeistof geregeld kan worden.

Kan de Irrigatieset Anaal hergebruikt worden?

Nee, de irrigatieset is voor eenmalig gebruik.

Wordt de Irrigatieset Anaal vergoed door mijn zorgverzekeraar?

De Irrigatieset wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Uiteraard moet de Irrigatieset wel door een arts op recept zijn voorgeschreven.

Waar kan ik de Irrigatieset Anaal kopen?

U kunt de Irrigatieset bestellen bij: - apotheek - medisch speciaalzaak - medisch postorderbedrijf, zoals CombiCare: tel. 0800-966 39 67 (gratis) Sommige zorgverzekeraars zullen u aangeven bij welke leverancier u de Curion Irrigatieset kunt bestellen.

Ik heb een vraag over de Irrigatieset die hier niet beantwoord is. Kan ik iemand bellen of mailen?

U kunt gratis bellen met een verpleegkundige van de Curion Informatielijn op het nummer 0800-022 82 82. De informatielijn is bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 16.00 uur. U kunt uw vraag ook mailen naar helpdesk@curion.nl.Realisatie: Cosly.com - arbeidsmediation